Mojmír Velký – člověk stojící za jménem Pivovar Koníček

Na letošní plnění rekordu v rámci IX. ročníku akce Beskydské rekordy jsme se na vás připravili společně s Pivovarem Koníček. Proto jsme si popovídali s Mojmírem Velkým, který za jménem Pivovar Koníček stojí.

Pivovar Koníček se v posledních letech stal doslova fenoménem mezi pivovary v Beskydech…. Jak jste se vlastně k vaření piva dostal?

Když jsem se rozhodoval, co bude mým budoucím zaměstnáním, jednoznačně zvítězila pivovarnická škola. Po škole jsem pracoval 5 let v nošovickém pivovaru Radegast, kde jsem získal spoustu zkušeností a ty následně využil při budování svého pivovaru. Jsem moc rád, že pivo lidem chutná a to mě vede dál, abychom se více zdokonalovali a vymýšleli další speciály. A hlavně, pivo vyrábíme z nejkvalitnějších surovin, jako je moravský slad, žatecký chmel, kulturní pivovarské kvasnice a pramenitá voda z Beskyd.  

V průběhu roku právě vaříte spoustu speciálů… Máte ještě pro letošní rok připravena nějaká novinková piva?

Na Valentýna jsme vypustili poprvé speciál s názvem Valachtin. Do konce prázdnin mohou návštěvníci pivovaru vyzkoušet třeba pšeničný dvanáctistupňový ležák Bělouš, pro ty, co mají raději ovocná piva, tak máme připraven Ryzler, což je ovocný radler s příchutí pomeranče. V červenci máme  na čepu čtrnáctistupňové pivo s názvem Sršeň, což je polotmavý medový speciál a v srpnu aromatický světlý speciál Pony Pejl. V hlavě ještě nosíme další nápady, čím pivní nabídku ještě obohatit, tak uvidíme, o jaké speciály se rozroste.

Proč jste se rozhodl rozšířit sortiment i o nealko nápoje?

Nejen pivem živ jest člověk, ale je potřeba dodávat tělu vodu i další tekutiny. Proto jsme začali s výrobou domácích limonád s názvy Koňakola a Pomerančola. Obě jsou sycené  CO2, což jim dodává správný říz.  Důvodem zahájení výroby koníčkových limonád byly stále častější dotazy hospodských nebo pořadatelů společenských akcí, především venkovních.

Už jste se rozhodli, s jakou limonádou zapíšeme statutární město Frýdek-Místek do České knihy rekordů?

Rozhodli jsme se připravit Koňakolu. Receptura limonády vychází z originálního receptu na  Kolalokovu  limonádu, což je všeobecně známý nápoj především díky filmu Limonádový Joe. Tajný recept na tuto limonádu ukradl z kabelky sličné Winnifred známý padouch Horác „Hogo Fogo“ Badman. Ta ještě stihla zavolat Chlípný hnusníku! Hnusný chlípníku!, což stačilo k zahájení pronásledování. Při něm se Horác na čas zřejmě uchýlil i do Vojkovic. Ze svědectví pamětníků vyplývá, že kempoval na místě současného čísla popisného 10. V průběhu večera se opil ohnivou vodou a tvrdě usnu. Nad ránem jej probudila žízeň. Horác Badman se chtěl napít vody  z nedalekého potůčku Lučina. Nestihl však zareagovat na lokální povodeň a vzedmutí vody v říčce a ta jej odplavila do Žermanické přehrady.   O recept na Kolalokovu  limonádu měl dlouhou dobu zájem i lékárník – doktor John Stith Pemberton z americké Atlanty, který je považován za otce Coca Coly. Ten byl již tak zoufalý z neúspěšného hledání, a proto prostě rezignoval a šel do různých experimentů a náhražek. Jeho nápoj je tedy ve výsledku takový hnědý sladký nápoj s obsahem kofeinu a bezkokainového výtažku koky. Prostě nuda, nuda – šeď, šeď. Originální recept na Kolalokovu limonádu se našel právě v rámci rekonstrukce a  rozšíření pivovaru Koníček a tak si můžete vychutnat legendární Koňakolu i vy v sobotu 19. srpna na Beskydských rekordech i vy. Možná na vás bude mít stejné účinky jako Kolalokova limonáda na Limonádového Joea.

Nelze nezmínit i další velký milník v historii pivovaru. Na jaře jste otevřeli Koníčkův dvůr. Proč jste se rozhodli udělat ve svém podnikání další krok a co v něm zákazníci najdou?

Bývalý areál, ve kterém ale zůstává osvědčená hospoda, nedisponuje dostatkem prostoru pro další rozvoj a navýšení výroby. A právě proto, že lidé si vojkovické pivo oblíbili a je po něm čím dál větší poptávka, tak jsme se rozhodli koupit areál, který stojí přímo v centru Vojkovic. Cílem vytvoření je mít i vše na jednom místě. Lidé si odtud mohou odvézt bečky s pivem, nakoupit si kvalitní maso a uzeniny od regionálního řezníka, dámy si zas mohou vychutnat skvělé dortíky. K posezení u dobrého piva, k rychlému nasycení se jednoduchým ale chutným a kvalitním jídlem, k příjemnému poklábosení s přáteli slouží zase pivnice Ve Dvoře.