Soutěž o nejlepší štrúdl

Myslíte si, že právě Vy pečete ten nejlepší štrúdl? Všichni, co ochutnali, nešetřili slovy chvály? Tak neváhejte a přihlaste se do naší soutěže o nejlepší štrúdl. Čekají na Vás hodnotné dárky.

Recepty 2018

Krůtí závin s medvědím česnekem a Čubricou - nejlepší slaný štrúdl 2018

Podžorná Iveta

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Krůtí játra
  • Medvědí česnek
  • 45% uzený sýr Eidam
  • Cibule
  • Sádlo
  • Bulharské koření
  • Sůl

 

Postup

Nejdříve si uděláme krutí játra. Na struhadle ji nastrouháme. Dvě cibule nakrájíme a osmahneme na sádle. Přidáme játra a okořeníme bulharským kořením a solí. Za 5 minut sundáme z ohně. Necháme trochu vychladnout. Mezi tím si rozválíme listové těsto. Na těsto poklademe sýr. Na sýr dáme osmažená játra a medvědí česnek, který jsme najemno nasekali a podusili na troše másla. Zavineme, pomažeme vajíčkem a pečeme na 180 stupňů, cca 15-20 minut.

Angličák

Pavlíček Petr

Ingredience:

  • Balíček listového těsta
  • dvě konzervy "fazole v rajské omáčce s chilli"
  • 9 vajíček
  • 50 g másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 300 g Javořické párky
  • 100 g žampionů
  • sůl, pepř

 

Postup

Z vajíček usmažíme míchaná vejce, žampiony opečeme, nakrájíme anglickou slaninu a opečeme. Javořické párky nakrájíme na centimetrové kousky. Počkáme, až vše vychladne a vyválíme tři pláty listového těsta. Plát potřeme vaječinou, fazolemi a žampiony. Slaninu a párky dáme do řádku rovnoběžně s osou závinu. Závin potřeme vajíčkem rozkvedlaným v mléku. Svineme a pečeme do zlatohněda při 190 stupních Celsia cca 30 minut. Krájíme na 3 cm proužky a posypeme jarní cibulkou.

Štrúdl Babi Broňky

Kavková Amálka

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Balzamiko
  • Provensalské koření
  • Šunka
  • Sýr eidam
  • Kečup
  • Olivy
  • Kukuřice
  • Sezamové semínko

 

Postup

Listové těsto rozválíme, potřeme ho kečupem a balzamikem, pokladáme šunku, sýr, nakrájené olivy a kukuřici, posypeme provensálským kořením a zatočíme. Potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem nebo znovu provensálským kořením a pečeme cca 20 až 30 minut v rozehřáté troubě 180 stupňů Celsia.

Štrúdl se zeleninou a pancettou

Sirotek Kamil

Ingredience:

Těsto:

  • 75 g máslo
  • 75 g sádla
  • 3 vejce
  • 450 ml mléko
  • malý panák rumu
  • 1 kg hladká pšeničná mouka
  • 42 g kvasnice
  • špetka soli

Náplň:

  • 350 g cuketa
  • 350 g karotka (nakrájená na Juliene)
  • 400 g žampióny (nakrájené na kostky)
  • 85 g parmazán
  • 150 g pancetta
  • polévková lžíce olivového oleje
  • vrchovatá polévková lžíce strouhanky

 

Postup

Vlažné mléko smícháme s kvasnicemi, necháme vzejít. Přidáme rum, vejce, mouku a vypracujeme hladké těsto, do kterého přidáme pozvolna rozehřáty tuk (máslo+sádlo), dochutíme špetkou soli. Těsto necháme vykynout, na pánvi opečeme nakrájenou pancettu na kostičky, přidáme žampióny. Orestujeme karotku a na závěr prohřejeme cuketu. Přendáme do mísy, nasypeme parmazán, strouhanku, olivový olej a směs zamícháme.

Jablečný z@vináč - nejlepší sladký štrúdl 2018

Mecová Dominika

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Jahodová marmeláda
  • Strouhanka
  • Tvaroh 500 g
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 jablek
  • 1 skořicový cukr
  • máslo

 

Postup

Rozválíme si listové těsto, uprostřed podélně potřeme marmeládou, potom trošku posypeme strouhankou. V misce rozmícháme tvaroh s jedním žloutkem a vanilkovým cukrem a pak to cele rozetřeme podélně na marmeládu. Na to dáme nastrouhaná jablka a posypeme skořicovým cukrem. Smotáme a potřeme žloutkem s trochou másla. Dáme péct na 180° do zlatova.

Exotický štrúdl

Hlavičková Petra

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Strouhanka
  • Jablka
  • Kokos
  • Brusinky
  • Skořice
  • Cukr krupice

 

Postup

Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, nastrouháme jablka, posypeme cukrem, poté skořicí a pak opět trochu cukrem. Poté posypeme brusinkami a kokosem. Přehneme a potřeme vejcem, posypeme cukrem. Cukr udělá sladkou "krustu". Dáme péct do zlatova.

Štrúdl se slaným karamelem

Žišková Žaneta

Ingredience:

  • Listové těsto
  • Opražené ovesné vločky
  • Nastrouhaná sladká jablka
  • Domácí slaný karamel
  • Pekanové ořechy (rozdrcené)
  • Domácí vajíčko (na pomazání štrúdlu)

 

Postup

Na rozválené listové těsto rozprostřete vločky a nastrouhaná jablka. Zatočte do štrúdlu, potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 180°C cca 30min.+ 2min. na horkovzduch. Hned po vytažení ho potřete slaným karamelem a posypejte rozdrcenými pekanovými ořechy. Nechte vychladnout a pusťte se do něj.

Kokosák

Pavlíček Petr

Ingredience:

Těsto na tři ks štrúdlu:

  • 125 g Hera
  • 3 hrnky hladké mouky
  • Půl hrnku cukru
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Malý kelímek jogurtu
  • 2 vejce
  • Prášek do pečiva

Náplň:

  • Marmeláda
  • Dva balíčky pudinku
  • 1 l mléka
  • Cukr
  • Dva až tři hrnky kokosu
  • Půl tabulky hořké čokolády

 

Postup

Vypracujeme těsto a necháme v chladničce. Vyválíme plát, potřeme marmeládou a hmotou vzniklou z pudinku a kokosu. Přidáme řádek čokolády, zavineme a potřeme mlékem. Pečeme na cca 180 stupňů do zlatohněda.

Závin 4 generací

Stašová Eliška

Ingredience:

Těsto:

  • Mouka
  • Cukr
  • Muškátový oříšek
  • Vejce
  • Kvásek
  • Droždí
  • Sůl
  • Mléko
  • Živočišný tuk

Náplň:

  • Tvaroh
  • Vejce
  • Cukr
  • Vanilka
  • Puding
  • Citronová kůra

Zdobení:

  • Mouka
  • Máslo
  • Cukr
  • Povidla (vlastní)
  • Rum

 

Postup

Ze sypkých a tekutých složek zaděláme těsto, hněteme a nechávame kynout. Po vykynutí vyválíme, naplníme, zavineme, posypeme zdobením a pečeme. Poté co vytáhneme z trouby, potřeme štrúdl máslem a rumem.

Závin 4 generací

Stašová Eliška

Ingredience:

Těsto:

  • Mouka
  • Cukr
  • Muškátový oříšek
  • Vejce
  • Kvásek
  • Droždí
  • Sůl
  • Mléko
  • Živočišný tuk

Náplň:

  • Tvaroh
  • Vejce
  • Cukr
  • Vanilka
  • Puding
  • Citronová kůra

Zdobení:

  • Mouka
  • Máslo
  • Cukr
  • Povidla (vlastní)
  • Rum

 

Postup

Ze sypkých a tekutých složek zaděláme těsto, hněteme a nechávame kynout. Po vykynutí vyválíme, naplníme, zavineme, posypeme zdobením a pečeme. Poté co vytáhneme z trouby, potřeme štrúdl máslem a rumem.

Závin 4 generací

Stašová Eliška

Ingredience:

Těsto:

  • Mouka
  • Cukr
  • Muškátový oříšek
  • Vejce
  • Kvásek
  • Droždí
  • Sůl
  • Mléko
  • Živočišný tuk

Náplň:

  • Tvaroh
  • Vejce
  • Cukr
  • Vanilka
  • Puding
  • Citronová kůra

Zdobení:

  • Mouka
  • Máslo
  • Cukr
  • Povidla (vlastní)
  • Rum

 

Postup

Ze sypkých a tekutých složek zaděláme těsto, hněteme a nechávame kynout. Po vykynutí vyválíme, naplníme, zavineme, posypeme zdobením a pečeme. Poté co vytáhneme z trouby, potřeme štrúdl máslem a rumem.