Soutěž o nejlepší štrúdl

Myslíte si, že právě Vy pečete ten nejlepší štrúdl? Všichni, co ochutnali, nešetřili slovy chvály? Tak neváhejte a přihlaste se do naší soutěže o nejlepší štrúdl. Čekají na Vás hodnotné dárky.

Recepty 2019

Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami - Nejlepší slaný štrúdl 2019

Miloš Semenyšin

Ingredience:

  • listové těsto
  • hrubozrnná hořčice
  • slanina od poctivého, komunismem a státní bezpečností nezkaženého řezníka
  • javorový sirup
  • nakládané cibulky
  • nakládaný zelený pepř
  • sýr čedar

Postup

Den předem si potřeme slaninu javorovým sirupem a necháme marinovat, pak slaninu lehce opečeme na pečícím papíru v troubě. Listové těsto potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme oglazované plátky slaniny, nakládané cibulky a posypeme čedarem. Těsto zabalíme jako štrúdl a posypeme naloženými kuličkami zeleného pepře. Pečeme v troubě cca 25 minut.

Povidlový perníkáč - Nejlepší sladký štrúdl 2019

Jitka Hlavatá

Ingredience:

  • perníkové těsto
  • povidla
  • vejce na potření

Perníkové těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 sáček prášku do perníku
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • tekutý med

Postup

Rozválet těsto na tenký plát, potřít povidly, zatočit, pomazat rozšlehaným vejcem, propíchat a péci 35 mint na 170 stupňů, rozkrájet horké.

Banánový sen  

Podžorná Iveta

Ingredience:

  • listové těsto
  • 3 vajíčka
  • lžíce másla
  • 4 jablka
  • lžička skořice
  • 5 banánů
  • vanilkový cukr
  • lžíce moučkového cukru
  • rozinky namočené v rumu

 

Postup

Listové těsto rozkrojím na dva díly. Budou dva štrúdly. Ingredience jsou napsané na jeden díl štrúdlu. Takže vezmu jednu půlku těsta a rozválím na velký plát 40 x 45 cm. Mašlovačkou pomažu těsto máslem, pak pokladu nastrouhaná jablka, posypu jablka skořicí, vanilkový cukr, trochou moučkového cukru a přidám rozinky. Navrch pokladu banány a zaroluji. Těsto pomažu vajíčkem a dám do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů cca 35 až 40 minut za stálého mazání vajíčkem.

Jablečný štrúdl

Gabriela Držíková

Ingredience:

  • listové těsto
  • vejce
  • jablka
  • skořice
  • cukr
  • rozinky
  • strouhanka

Postup

Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou. Posypeme skořicí a cukrem. Těsto zavineme. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě cca na 200 stupňů.

Tažený makový s višněmi 

Dagmar Prokopová

Ingredience:

  • klasické tažené těsto
  • mák
  • cukr
  • mléko
  • kompotové višně bez pecek
  • máslo na pomazání

Postup

Roztáhnout těsto na plát, ten potřít máslem a rozetřít usmažený mák, posypat višněmi, zarolovat, dát na plech s pečícím papírem. Propíchat vidličkou a potřít vodou. Péct ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 35 minut. Vychlazené pocukrovat a nakrájet.

Podkova

Radmila Vojtková

Ingredience: 

Těsto: 

  • 375 g hladké mouky 
  • 180 g cukru moučka 
  • 120 g Hery nebo másla 
  • 2 vejce (půl vajíčka nechat na potření) 
  • 1 prášek do pečiva 
  • asi 5 lžic mléka 
  • trochu citronové šťávy a kůry 

 Jablková náplň: 

  • asi 10 strouhaných jablek 
  • trochu cukru krupice 
  • lžička skořice 
  • hrst na hrubo sekaných ořechů 
  • kdo má rád – rozinky vrumu 
  • trochu strouhanky  

 Bílková peřina: 

  • 2-3 bílky 
  • cukr krupice (odhadem 4 lžíce) 

 Posyp: 

  • hrst sekaných ořechů 
  • 4 nakrájené dílky čokolády na vaření 

Postup

Z uvedených přísad na těsto vypracujeme hmotu (dá se použít domácí pekárna), kterou necháme chvíli v chladu ztuhnout. Rozdělíme na dva díly a vyválíme dlouhý obdélník. Posypeme strouhankou a pokryjeme podélně jablkovou náplní. Přehneme nejdříve kratší strany, poté přes sebe obě dlouhé. Pomocí silikonového válu přeneseme na plech s pečícím papírem, skládaným švem dolů. Na plechu vytvarujeme rukama podkovu. Postup zopakujeme ještě s druhým dílem těsta. Dáme péct do vyhřáté trouby, až povrch začne růžovět, nastříkáme nebo lžíci navrstvíme nahoru po celé délce podkov ušlehanou bílkovou pěnu. Vydatně posypeme směsí ořechů a čokolády a dáme dopéct. Bílková pěna začne na bocích lehce hnědnout, to je znamení k vytáhnutí z trouby. Pro slavnostní chvíle podkovu dozdobíme lístky máty nebo meduňky a růžičkou z jablečné slupky.

Jablečný štrúdl 

Magda Jedličková

Ingredience: 

  • listové těsto 
  • jablka 
  • rozinky 
  • vlašské ořechy
  • skořice 
  • cukr 

 

Postup

Nastrouhat jablka a smíchat s cukrem, rozválet těsto a na něj dát jablka, posypat rozinkami, oříšky a skořicí. Zamotat a potřít vejcem. péct 15 min. na 200 stupňů.

Rakytníkový závin s domácím levandulovým pudinkem 

Lenka Pospíšilová

Ingredience:

  • listové těsto
  • čerstvé plody rakytníku
  • cukr
  • čerstvá (nebo sušená) levandule
  • 2 žloutky
  • 3 lžičky másla
  • 2 hrnky mléka
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • mandle na posypání

Postup

Nejdříve si připravíme levandulový domácí pudink: žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny a ochutíme levandulovým domácím sirupem, v mléce si předem vymacerujeme květy levandule a v třetině mléka rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a špetku soli. Zbývající mléko dáme vařit. Když začne vřít přidáme 5 lžic ke žloutkům a dobře rozmícháme. Do zbytku vroucího mléka nalijeme mléko se škrobem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme žloutkovou směs a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme máslo. Hotový vychladlý levandulový pudink rozetřeme na listové těsto a posypeme čerstvými plody rakytníku. Těsto zabalíme jako štrúdl a upečeme, před koncem posypeme mandlemi.

Tažený štrúdl s karamelizovanými jablky 

Žaneta Žišková

Ingredience:

Tažené těsto:

  • hladká mouka
  • vejce
  • ocet
  • voda
  • sůl
  • máslo

Náplň:

  • pražené ovesné vločky
  • rozinky
  • karamelizované jablka (na třtinovém cukru a koření: pravá vanilka, skořice, badyán, kardamom, hřebíček)
  • máslo
  • domácí slaný karamel
  • pekanové ořechy

Postup

Na připravené těsto rozprostřeme ovesné vločky a jablíčka smíchané s rozinkami. Zavineme do štrúdlu, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 170 stupňů na cca 30 min. Hotový štrúdl ještě jednou pomažeme rozpuštěným máslem, pokapeme slaným karamelem a posypeme ořechy.

Hokkaido

Petr Pavlíček

Ingredience:

  • Listové těsto
  • dýně hokkaido
  • 300 ml meruňkové marmelády
  • 250 g tučný tvaroh
  • vajíčko
  • 100 g cukru
  • špetka drceného badyánu a anýzu

Postup

Smícháme vajíčko, cukr a tvaroh. Nahrubo nastrouháme dýni a smícháme s marmeládou. Z listového těsta vyválíme dvě plochy a pokryjeme směsí s dýni a vytvoříme na začátku plochy \"řádek\" tvarohu. Zatočíme závin, potřeme vajíčkem a pečeme při cca 180 stupních celsia cca 30 minut.

Martinský makový štrúdl

Iveta Koželuhová

Ingredience:

Těsto

  • hladká mouka
  • tuk
  • mléko
  • sůl

Náplň

  • mák
  • jablka
  • rozinky
  • cukr
  • vanilkový cukr
  • máslo

Postup

Smíchat všechny ingredience a připravené těsto nechat odležet v chladu. Pak rozválet na tenký plát, potřít rozpuštěným máslem, následně rovnoměrně posypat mletým mákem, nastrouhanými jablky, cukrem, rozinkami a opět pokapat máslem. Stočit v závin, na plechu v troubě nechat upéct do zlatova. Vychladlý posypat práškovým cukrem.

Marta závin

Dáša Písková

Ingredience:

  • hladká mouka
  • máslo
  • vejce
  • cukr
  • kypřící prášek
  • jablka
  • cukr
  • rozinky
  • ořechy
  • skořice

Postup

Vše najednou zpracovat, odležet, vyválet, dát ochucené jablka, dát k sobě boční strany a péct dorůžova.

Makový štrúdl z pomazánkového másla

Pavlína Koťátková

Ingredience:

Maková náplň:

  • 1 balíček mletého máku
  • Mléko
  • 1/2 balíčku mletých piškotů
  • strouhaná citronová kůra
  • 1 balíček vanilkového cukru 

Krupicový cukr-mák povaříme v mléce, přidáme piškoty a citronovou kůru a podle chuti osladíme. 

Jablečná náplň:

  • 4-6 jablek nakrájených na tenké plátky
  • nahrubo nastrouhané rozinky namočené v rumu
  • mletá skořice
  • krupicový cukr dle chuti 

Vše promícháme.

Postup

Z pomazánkového másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny na chladném místě odležet. Pak je nakrájíme na 2-4 díly, vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkové pláty, potřeme prochladlou makovou náplní, poklademe jablečnou náplní, svineme a okraje dobře stiskneme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme dozlatova. Hotový závin pocukrujeme.

Losos se špenátem posypaný citronovým kmínem

 Iveta Podžorná

Ingredience:

  • 1 listové těsto
  • 150 g losos
  • 300 g špenát Bonduelle (špenátové listy)
  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 sýry – Laktos Čerstvý sýr Natur 80 g ks
  • 2 lžíce pažitky
  • pepř
  • sůl
  • žloutek na pomazání
  • 1 lžička citronového kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Všechny sýry dáme do menší misky, přidáme nasekanou pažitku ze zahrádky, sůl, koření, 1 menší stroužek česneku. Zamícháme a odložíme. Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Přidáme pepř, sůl, koření, lžíci citronu, trochu promícháme a odložíme . Dvě cibule a dva česneky nakrájíme a na oleji smažíme dozlatova. K cibuli přidáme sůl a koření, aby i cibule měla super chuť. Pak přidáme špenát, zamícháme a odstavíme. Vyválíme těsto o rozměru 40 x 35 cm. Na těsto rozetřeme krémový sýr. Na sýr rozložíme špenát a nakonec lososa. Okraje těsta pomažeme žloutkem a zarolujeme. Štrúdl namažeme žloutkem a posypeme citronovým kmínem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 35 až 40 minut. Štrúdl hlídáme a můžeme ještě jednou pomazat.

Slaný štrúdl

Gabriela Držíková 

Ingredience:

  • listové těsto
  • vejce
  • šunka
  • sýr
  • kečup

Postup

Těsto vyválíme, potřeme kečupem, poklademe šunkou a sýrem, zavineme potřeme vejcem a posypeme soli a kmínem. Pečeme v troubě cca na 200 stupňů.

Zeleninový se šunkou 

Jarmila Kaletová 

Ingredience:

  • listové těsto
  • šunka
  • sýr
  • kečup
  • kmín
  • mrkev
  • celer

Postup

Těsto napůl, položíme šunku, sýr, zeleninu, zabalíme a nakonec pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem.

Klobásník

Magda Jedličková

Ingredience:

  • listové těsto
  • mleté maso
  • sůl
  • česnek
  • koření

Postup

Mleté maso promícháme s kořením, solí a česnekem. Rozválíme listové těsto, naplníme masovou směsí, zamotáme, potřeme vejcem a péct 15 min. na 200 stupňů.

Štrúdl s mletým masem

Žaneta Žišková

Ingredience:

  • listové těsto
  • domácí passata z pečených paprik a rajčat
  • hovězí a vepřové mleté maso (doma pomleté s cibulkou, česnekem, celerem, mrkví a rozmarýnem)
  • ovesné vločky
  • strouhanka
  • sýr cheddar
  • domácí vejce
  • kmín

Postup

Listové těsto si rozválíme na tvar obdélníku, posypeme strouhankou a pomažeme passatou. Položíme sýr a rozprostřeme vychladlé hotové maso se zeleninou a ovesnými vločkami. Zavineme do štrúdlu, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a dáme péct na 180 stupňů na 30 – 40 min.

Bramborový štrúdl plněný mletým masem, špenátem s ricottou a mozzarellou

Petra Darnady

Ingredience:

  • 6 ks brambor
  • 100 g mozarelly
  • 500 g mleté maso
  • 200 g parmezánu
  • olivový olej
  • cibule
  • krájená loupaná rajčata v plechu
  • sůl
  • pepř
  • petržel hladkolistá – nať
  • 300 g listový špenát
  • česnek
  • ricotta

Postup

Plech vyložíme pečícím papírem, který posypeme po celé ploše nastrouhaným parmezánem ( asi 200g). Na to poklademe bramborové plátky, které lehce překládáme přes sebe. Zapečeme v troubě při 180 stupních, cca 30 minut. Bokem na pánvi si připravíme masovou směs: na troše olivového oleje si osmažíme 1 cibuli pokrájenou nadrobno, přidáme mleté maso, sůl, pepř, červenou papriku a dusíme do změknutí asi 20 minut. Pak přidáme krájená loupaná rajčata z plechovky, hrst petrželové natě a dusíme spolu s masem. Hotovou směs odložíme. Na druhé pánvi si připravíme špenát: na trošce olivového oleje orestujeme česnek na kostičky, přidáme listový špenát, špetku soli. Směs odstavíme, smícháme s kelímkem ricotty. Předpečené brambory vytáhneme z trouby, potřeme směsí špenátu a ricotty, na to rozetřeme masovou směs, posypeme strouhanou mozzarellou. Závin zatočíme na šíři plechu. A dopečeme v troubě dozlatova cca 15 minut. Hotový závin posypeme nasekanou petrželkou.

Romadůro

Petr Pavlíček

Ingredience:

  • listové těsto
  • 2 romadůry
  • 250 g tvarohu
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • mangold
  • 200 g šunky

Postup

Večer před pečením smícháme nahrubo nastrouhaný romadůr, cibule, česnek, sůl, tvaroh, pepř a necháme v teple uzrát. Spaříme cca 20 listů mangoldu. Vyválíme dva pláty těsta, na který položíme tři vrstvy ze spařených \"vymačkaných\" listů mangoldu potřených česnekem se solí. Na ně položíme plátky šunky a vše potřeme romadůrovou směsí. Zatočíme. Potřeme vajíčkem a pečeme cca při 180 stupních cca 30 minut.

Slaný závin

Pavlína Koťátková

Ingredience:

  • listové těsto
  • šunka
  • různé druhy sýrů eidam, gouda apod.
  • dle chuti zelenina, petržel apod.
  • vejce na potření
  • kmín
  • mák nebo různá semínka na posypání

Postup

Listové těsto vyválíme na pláty. Poklademe je na pláty šunky nebo sýrem, můžeme přidat i petržel či zeleninu nadrobno pokrájenou čerstvou a zavineme. Závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem, mákem a v horké troubě upečeme dozlatova.