Sladké recepty:
01 | Jablečný z@vináč
Mecová Dominika
Ingredience: Listové těsto | Jahodová marmeláda | Strouhanka | Tvaroh 500 g | 2 žloutky | 1 vanilkový cukr | 5 jablek | 1 skořicový cukr | máslo
Postup: Rozválíme si listové těsto, uprostřed podélně potřeme marmeládou, potom trošku posypeme strouhankou. V misce rozmícháme tvaroh s jedním žloutkem a vanilkovým cukrem a pak to cele rozetřeme podélně na marmeládu. Na to dáme nastrouhaná jablka a posypeme skořicovým cukrem. Smotáme a potřeme žloutkem s trochou másla. Dáme péct na 180° do zlatova.
02 | Exotický štrúdl
Hlavičková Petra
Ingredience: Listové těsto | Strouhanka | Jablka | Kokos | Brusinky | Skořice | Cukr krupice
Postup: Listové těsto rozválíme, posypeme strouhankou, nastrouháme jablka, posypeme cukrem, poté skořicí a pak opět trochu cukrem. Poté posypeme brusinkami a kokosem. Přehneme a potřeme vejcem, posypeme cukrem. Cukr udělá sladkou "krustu". Dáme péct do zlatova.
03 | Štrúdl se slaným karamelem
Žišková Žaneta
Ingredience: Listové těsto | Opražené ovesné vločky | Nastrouhaná sladká jablka | Domácí slaný karamel | Pekanové ořechy (rozdrcené) | Domácí vajíčko (na pomazání štrúdlu)
Postup: Na rozválené listové těsto rozprostřete vločky a nastrouhaná jablka. Zatočte do štrúdlu, potřete rozkvedlaným vajíčkem a dejte péct na 180°C cca 30min.+ 2min. na horko vzduch. Hned po vytažení ho potřete slaným karamelem a posypejte rozdrcenými pekanovými ořechy. Nechte vychladnout a pusťte se do něj.
04 | Kokosák
Pavlíček Petr
Ingredience: 125 g Hera | 3 hrnky hladké mouky | Půl hrnku cukru | Šťáva z jednoho citronu | Malý kelímek jogurtu | 2 vejce | Prášek do pečiva
Náplň: Marmeláda | Dva balíčky pudinku | 1 l mléka | Cukr | Dva až tři hrnky kokosu | Půl tabulky hořké čokolády
Postup: Vypracujeme těsto a necháme v chladničce. Vyválíme plát, potřeme marmeládou a hmotou vzniklou z pudinku a kokosu. Přidáme řádek čokolády, zavineme a potřeme mlékem. Pečeme na cca 180 stupňů do zlato hněda.
05 | Závin 4 generací
Stašová Eliška
Těsto: Mouka | Cukr | Muškátový oříšek | Vejce | Kvásek | Droždí | Sůl | Mléko | Živočišný tuk
Náplň: Tvaroh | Vejce | Cukr | Vanilka | Puding | Citronová kůra Zdobení: Mouka | Máslo | Cukr | Povidla (vlastní) | Rum
Postup: Ze sypkých a tekutých složek zaděláme těsto, hněteme a necháme kynout. Po vykynutí vyválíme, naplníme, zavineme, posypeme zdobením a pečeme. Poté co vytáhneme z trouby, potřeme štrúdl máslem a rumem.
Slané recepty:
01 | Krůtí závin s medvědím česnekem a Čubricou
Podžorná Iveta
Ingredience: Listové těsto | Krůtí játra | Medvědí česnek | 45% uzený sýr Eidam | Cibule | Sádlo | Bulharské koření | Sůl
Postup:
Nejdříve si uděláme krutí játra. Na struhadle ji nastrouháme. Dvě cibule nakrájíme a osmahneme na sádle. Přidáme játra a okořeníme bulharským kořením a solí. Za 5 minut sundáme z ohně. Necháme trochu vychladnout. Mezi tím si rozválíme listové těsto. Na těsto poklademe sýr. Na sýr dáme osmažená játra a medvědí česnek, který jsme najemno nasekali a podusili na troše másla. Zavineme, pomažeme vajíčkem a pečeme na 180 stupňů, cca 15-20 minut.
02 | Angličák
Pavlíček Petr
Ingredience: Balíček listového těsta | dvě konzervy "fazole v rajské omáčce s chilli" | 9 vajíček | 50 g másla | 200 g anglické slaniny | 300 g Javořické párky | 100 g žampionů | sůl, pepř
Postup: Z vajíček usmažíme míchaná vejce, žampiony opečeme, nakrájíme anglickou slaninu a opečeme. Javořické párky nakrájíme na centimetrové kousky. Počkáme, až vše vychladne a vyválíme tři pláty listového těsta. Plát potřeme vaječinou, fazolemi a žampiony. Slaninu a párky dáme do řádku rovnoběžně s osou závinu. Závin potřeme vajíčkem rozkvedlaným v mléku. Svineme a pečeme do zlato hněda při 190 stupních Celsia cca 30 minut. Krájíme na 3 cm proužky a posypeme jarní cibulkou.
03 | Štrúdl Babi Broňky
Kavková Amálka
Ingredience: Listové těsto | Balzamiko | Provensalské koření | Šunka | Sýr eidam | Kečup | Olivy | Kukuřice | Sezamové semínko
Postup: Listové těsto rozválíme, potřeme ho kečupem a balzamikem, pokladáme šunku, sýr, nakrájené olivy a kukuřici, posypeme provensálským kořením a zatočíme. Potřeme vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem nebo znovu provensálským kořením a pečeme cca 20 až 30 minut v rozehřáté troubě 180 stupňů Celsia.
04 | Štrúdl se zeleninou a pancettou
Sirotek Kamil
Ingredience:
Těsto: 75 g máslo | 75 g sádla | 3 vejce | 450 ml mléko | malý panák rumu | 1 kg hladká pšeničná mouka | 42 g kvasnice | špetka soli
Náplň: 350 g cuketa | 350 g karotka (nakrájená na Juliene) | 400 g žampióny (nakrájené na kostky) | 85 g parmazán | 150 g pancetta | polévková lžíce olivového oleje | vrchovatá polévková lžíce strouhanky
Postup: Vlažné mléko smícháme s kvasnicemi, necháme vzejít. Přidáme rum, vejce, mouku a vypracujeme hladké těsto, do kterého přidáme pozvolna rozehřáty tuk (máslo+sádlo), dochutíme špetkou soli. Těsto necháme vykynout, na pánvi opečeme nakrájenou pancettu na kostičky, přidáme žampióny. Orestujeme karotku a na závěr prohřejeme cuketu. Přendáme do mísy, nasypeme parmazán, strouhanku, olivový olej a směs zamícháme..
Comments