
Soutěž o nejlepší štrúdl
Myslíte si, že právě Vy pečete ten nejlepší štrúdl? Všichni, co ochutnali, nešetřili slovy chvály? Tak neváhejte a přihlaste se do naší soutěže o nejlepší štrúdl. Čekají na Vás hodnotné dárky.
Recepty 2019
Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami - Nejlepší slaný štrúdl 2019
Miloš Semenyšin
Ingredience:
- listové těsto
- hrubozrnná hořčice
- slanina od poctivého, komunismem a státní bezpečností nezkaženého řezníka
- javorový sirup
- nakládané cibulky
- nakládaný zelený pepř
- sýr čedar
Postup
Povidlový perníkáč - Nejlepší sladký štrúdl 2019
Jitka Hlavatá
Ingredience:
- perníkové těsto
- povidla
- vejce na potření
Perníkové těsto:
- 300 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 sáček prášku do perníku
- 100 g moučkového cukru
- 50 g rozpuštěného másla
- tekutý med
Postup
Banánový sen
Podžorná Iveta
Ingredience:
- listové těsto
- 3 vajíčka
- lžíce másla
- 4 jablka
- lžička skořice
- 5 banánů
- vanilkový cukr
- lžíce moučkového cukru
- rozinky namočené v rumu
Postup
Jablečný štrúdl
Gabriela Držíková
Ingredience:
- listové těsto
- vejce
- jablka
- skořice
- cukr
- rozinky
- strouhanka
Postup
Tažený makový s višněmi
Dagmar Prokopová
Ingredience:
- klasické tažené těsto
- mák
- cukr
- mléko
- kompotové višně bez pecek
- máslo na pomazání
Postup
Podkova
Radmila Vojtková
Ingredience:
Těsto:
- 375 g hladké mouky
- 180 g cukru moučka
- 120 g Hery nebo másla
- 2 vejce (půl vajíčka nechat na potření)
- 1 prášek do pečiva
- asi 5 lžic mléka
- trochu citronové šťávy a kůry
Jablková náplň:
- asi 10 strouhaných jablek
- trochu cukru krupice
- lžička skořice
- hrst na hrubo sekaných ořechů
- kdo má rád – rozinky v rumu
- trochu strouhanky
Bílková peřina:
- 2-3 bílky
- cukr krupice (odhadem 4 lžíce)
Posyp:
- hrst sekaných ořechů
- 4 nakrájené dílky čokolády na vaření
Postup
Jablečný štrúdl
Magda Jedličková
Ingredience:
- listové těsto
- jablka
- rozinky
- vlašské ořechy
- skořice
- cukr
Postup
Rakytníkový závin s domácím levandulovým pudinkem
Lenka Pospíšilová
Ingredience:
- listové těsto
- čerstvé plody rakytníku
- cukr
- čerstvá (nebo sušená) levandule
- 2 žloutky
- 3 lžičky másla
- 2 hrnky mléka
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
- mandle na posypání
Postup
Tažený štrúdl s karamelizovanými jablky
Žaneta Žišková
Ingredience:
Tažené těsto:
- hladká mouka
- vejce
- ocet
- voda
- sůl
- máslo
Náplň:
- pražené ovesné vločky
- rozinky
- karamelizované jablka (na třtinovém cukru a koření: pravá vanilka, skořice, badyán, kardamom, hřebíček)
- máslo
- domácí slaný karamel
- pekanové ořechy
Postup
Hokkaido
Petr Pavlíček
Ingredience:
- Listové těsto
- dýně hokkaido
- 300 ml meruňkové marmelády
- 250 g tučný tvaroh
- vajíčko
- 100 g cukru
- špetka drceného badyánu a anýzu
Postup
Martinský makový štrúdl
Iveta Koželuhová
Ingredience:
Těsto
- hladká mouka
- tuk
- mléko
- sůl
Náplň
- mák
- jablka
- rozinky
- cukr
- vanilkový cukr
- máslo
Postup
Marta závin
Dáša Písková
Ingredience:
- hladká mouka
- máslo
- vejce
- cukr
- kypřící prášek
- jablka
- cukr
- rozinky
- ořechy
- skořice
Postup
Makový štrúdl z pomazánkového másla
Pavlína Koťátková
Ingredience:
Maková náplň:
- 1 balíček mletého máku
- Mléko
- 1/2 balíčku mletých piškotů
- strouhaná citronová kůra
- 1 balíček vanilkového cukru
Krupicový cukr-mák povaříme v mléce, přidáme piškoty a citronovou kůru a podle chuti osladíme.
Jablečná náplň:
- 4-6 jablek nakrájených na tenké plátky
- nahrubo nastrouhané rozinky namočené v rumu
- mletá skořice
- krupicový cukr dle chuti
Vše promícháme.
Postup
Losos se špenátem posypaný citronovým kmínem
Iveta Podžorná
Ingredience:
- 1 listové těsto
- 150 g losos
- 300 g špenát Bonduelle (špenátové listy)
- 2 lžíce másla
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 sýry – Laktos Čerstvý sýr Natur 80 g ks
- 2 lžíce pažitky
- pepř
- sůl
- žloutek na pomazání
- 1 lžička citronového kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Slaný štrúdl
Gabriela Držíková
Ingredience:
- listové těsto
- vejce
- šunka
- sýr
- kečup
Postup
Zeleninový se šunkou
Jarmila Kaletová
Ingredience:
- listové těsto
- šunka
- sýr
- kečup
- kmín
- mrkev
- celer
Postup
Klobásník
Magda Jedličková
Ingredience:
- listové těsto
- mleté maso
- sůl
- česnek
- koření
Postup
Štrúdl s mletým masem
Žaneta Žišková
Ingredience:
- listové těsto
- domácí passata z pečených paprik a rajčat
- hovězí a vepřové mleté maso (doma pomleté s cibulkou, česnekem, celerem, mrkví a rozmarýnem)
- ovesné vločky
- strouhanka
- sýr cheddar
- domácí vejce
- kmín
Postup
Bramborový štrúdl plněný mletým masem, špenátem s ricottou a mozzarellou
Petra Darnady
Ingredience:
- 6 ks brambor
- 100 g mozarelly
- 500 g mleté maso
- 200 g parmezánu
- olivový olej
- cibule
- krájená loupaná rajčata v plechu
- sůl
- pepř
- petržel hladkolistá – nať
- 300 g listový špenát
- česnek
- ricotta
Postup
Romadůro
Petr Pavlíček
Ingredience:
- listové těsto
- 2 romadůry
- 250 g tvarohu
- cibule
- česnek
- sůl
- pepř
- mangold
- 200 g šunky
Postup
Slaný závin
Pavlína Koťátková
Ingredience:
- listové těsto
- šunka
- různé druhy sýrů eidam, gouda apod.
- dle chuti zelenina, petržel apod.
- vejce na potření
- kmín
- mák nebo různá semínka na posypání